SISTEME DE ASPERSIE


Cum se dimensioneaza un sistem de irigare prin aspersie?

Rolul sistemelor de irigare prin aspersie este de a mentine frumusetea plantelor si a gazonului. Dimensionarea corecta este, prin urmare, esentiala si tine cont de o serie de factori obiectivi, cum ar fi suprafata de irigat, natura plantelor din amenajarea peisagistica, sursa de apa (debit, calitatea apei, tipul de sol etc.), sursa de energie si chiar de calitatea pavimentului din cadrul gradinii care va fi supus contactului indelungat cu apa. Ceea ce se urmareste este obtinerea unei irigari uniforme care sa poata fi reglata in functie de anotimp, momentul zilei si chiar stadiul de dezvoltare a plantelor.

Un alt aspect la fel de important este necesitatea unei estimari corecte a costurilor de achizitie, dar mai ales a celor de intretinere pe termen lung. In functie de aceste aspecte, proiectul de amenajare peisagistica poate fi adaptat in mod realist, ceea ce va elimina pierderile într-o operaţiune de irigare.

Sisteme moderne de irigare prin aspersie


In prezent, computerizarea sistemelor de irigare prin aspersie a devenit parte a unei oferte standard. Actualele sisteme de irigare sunt dotate cu senzori care ne asigura o valorificare inteleapta a sursei de apa, cu costuri cat mai reduse de energie si cu posibilitatea controlului de la distanta. Daca ne gandim ca amenajarea unei gradini este o investitie pe termen nelimitat, includerea in proiectul de baza a unui sistem modern de irigare prin aspersie este o conditie de baza. Aceste sisteme nu au nevoie de o sursa foarte mare de apa, ceea ce le creste rentabilitatea. Asadar, investitia noastra intr-un sistem de irigare prin aspersie este o investitie sigura in frumos, prin eliminarea tuturor riscurilor pe timp de seceta care ar putea compromite orice amenajare peisagistica.