MANIPULARE PAMANT


MANIPULARE PAMANT

Amenajarea unei gradini este o provocare, mai ales daca ne confruntam cu situatia de a porni un proiect peisagistic dupa plecarea constructorilor. Chiar daca acestia nu ne-au lasat resturi de materiale pe terenul viitoarei gradini, tot vom avea de rezolvat problema unor cantitati excedentare de pamant rezultate in urma amenajarii unor sisteme de drenaj, a unor instalatii de irigare sau a unui sistem de iluminat al gradinii. In majoritatea cazurilor este nevoie de manipulare pamant, respectiv de mutarea unor cantitati mari de pamant dintr-o parte in alta, o operatiune deloc usoara.

Situatia se complica atunci cand aceste cantitati de pamant sunt amestecate cu resturi vegetale mari, de tip radacini, cu pietris ramas de la constructii si cu alte alte materiale nefolositoare.

Sa nu pierdem din vedere ca in tot acest complex de factori, o amenajare temeinica a unei gradini presupune efectuarea unor operatiuni precum scarificare, tasare, completare cu pamant fertilizat.

Logistica, atuul nostru


Operatiunile care implica manipulare pamant sunt intalnite adesea si daca nu au fost avute in vedere pot sa duca la intarzierea semnificativa a lucrarilor de orice fel.
Astfel ca, in orice plan de amenajare gradini, etapa care impune manipulare pamant trebuie anticipata. Operatiunea de manipulare pamant trebuie executata in deplina siguranta si impune folosirea unor utilaje cu dimensiuni potrivite cu locul si materialul cu care se va lucra. Utilajele folosite pentru lucrari de manipulare pamant sunt parte a inventarului de baza al unei echipe specializata in amenajare gradini.