REGULI PENTRU IRIGAREA CORECTA A GRADINII

Reguli pentru irigarea corecta a gradinii

Dintre sistemele de irigatii de ultima ora sau traditionale, alege una dintre metode pentru a-ti uda gradina in zlilele toride. Astfel, vei asigura plantelor o dezvoltare optima si te vei bucura de roade pe masura.

Daca nu detii cateva informatii esentiale despre reguli pentru irigarea corecta a gradinii, vei face mai mult rau decat bine culturilor tale. Poti sa le dai apa in excess sau, din contra, le poti priva de cantitatea necesara de apa.
Iata o lista de 10 reguli pentru irigarea corecta a gradinii:
1. Interesati-va de tipul de cultura din gradina dumneavoastra. Tineti cont ca unele plante au nevoie de mai multa apa, altele, de mai putina.
2. Asigurati-va ca fiecare specie are un tip de sol corespunzator si o luminozitate potrivita.
3. Efectuati irigarea plantelor dis-de-dimineata sau seara, dupa apus.
4. Umiditatea trebuie sa fie constanta. De aceea solul trebuie sa fie supravegheat. Pamantul necesita o uscare totala inainte de udarea urmatoare.
5. Udati in cantitate suficienta, bine si nu foarte des.
6. Distribuiti apa in mod egal la fiecare planta si udati-o individual.
Anumite plante trebuie udate mai frecvent, altele mai rar. In general, plantele accepta apa care este la o temperature apropiata cu cea a solului si a aerului. Udatul in timpul zilei poate produce o ardere a frunzelor. Prin irigarea de seara se poate favoriza aparitia ciupercilor.
Asigurati-va ca procesul de irigare a plantelor se face incet.
Este bine sa udati in etape, pentru ca apa sa patrunda incet in sol. Se recomanda udarea culturilor la interval de 10 minute, cu cantitati suficiente de apa.
Nu udati frunzele
Nu este recomandat sa udati frunzele cu furtunul sau cu stropitoarea, deoarece aceste mucegaiesc peste noapte si se imbolnavesc. Cele umede, care sunt expuse la soare capata arsuri usoare.
7. Fiti atenti la conditiile climaterice.
Atunci cand vreti sa udati gradina, trebuie sa tineti cont de vreme.Nu efectuati lucrari de irigatii atunci cand bate vantul sau este foarte cald, deoarece cea mai mare cantitate de apa nu va mai apuca sa intre in sol, ci se va evapora.
8. Cel mai indicat este sa folositi pentru irigarea gradinii apa de ploaie, colectata in rezervoare speciale, decantata si la aproape de temeperatura mediului sau apa provenita din panza freatica.
9. Retineti ca acea cantitate de apa necesara udarii gradinii va creste direct proportional cu temperature din aer.
10. Gazonul si plantele cu Frunze mari trebui sa primeasca apa mai des fata de cele cu Frunze mate sau care au firicele de puf.
11. Arbustii si arborii proaspat plantati au nevoie permanent de un sol umed. In acest caz, verificati daca apa a patruns adanc in pamant, deoarece o simpla stropire pentru putin timp nu este suficienta in zilele caniculare.
12. De retinut faptul ca majoritatea speciilor au nevoie de 11 si 19 litri saptamanal.
Daca veti respecta aceste reguli pentru irigarea corecta a gradinii, veti proteja plantele din gradina dumneavoastra atat de uscaciune, cat si de putrezirea radacinilor si va veti rasfata cu un colt de verdeata si cu legume sanatoase.