CUM AMENAJAM GRADINA

Gradina este un spatiu de relaxare si meditatie, un loc unde poti crea opere de arta.

Elementele decorative definesc personalitatea unei gradini.

Iata 10 reguli importante pentru decorarea unei gradini:

  1. Ganditi-va la tipul de gradina pe care il amenajati

Inainte de a achizitiona accesoriile ornamentale, ganditi-va la tipul de gradina pe care il veti amenaja. Fie ca iti doresti o gradina vertical sau una in stil Feng Shui, trebuie, mai intai, sa o “proiectezi” si apoi sa te gandesti la decoratiuni.

  1. Apelati la un architect peisagist

Este ideal sa poti apela la ajutorul unui architect peisaist competent. El te va sfatui ce elemente decorative sa alegi in functie de multe detalii din gradina.

  1. Nu “incarca” inutil gradina

Nu aglomera acest spatiu cu multe decoratiuni, deoarece il vei transforma intr-un kitsch sufocant.  Gradina ta trebuie sa respire pentru a fi o oaza de energie si recreere. Alege elemente decorative esentiale, in functie de tipul de mobilier de gradina (lemn tratat, piatra, teracota), astfel incat totul sa fie intr-o armonie perfecta.

  1. Alege sisteme de iluminare adecvate

Este bine sa pui in valoare anumite colturi de vegetatie, obiecte decorative sau zone centrle printr-un sistem de iluminare adecvat. Corpurile de iluminat LED ofera multiple variante, cu gestionare manuala sau prin comanda, de la distanta, cu senzori. Puteti instala spoturi pe lateralele aleii pentru a accentua anumite linii ale zidului, gardului. Jocul inspirat de lumini difuze si umbre pune in valoare o statuie, o fantana arteziana, o frunza, trunchi de arbore. Lampile solare au un efect inedit si sporesc farmecul gradinii.

  1. Obiectele decorative hand-made personalizeaza

Confectioneaza decoratiuni care iti vor personaliza gradina si vor crea impresia de natural, spontan. Ghivece colorate din sticle de plastic taiate sau din ceainice vechi ori cutii folosite, vopsite, flori de gradina realizate din numere de inmatriculare pentru motociclete, ciupercute facute din tevi de scurgere ori vase de teracota sunt cateva exemple de folosire a materialelor din gospodarie intr-un mod creativ.

  1. Tipul de vegetatie potrivit stilului de gradina

Ai grija ca tipul de vegetatie sa fie in armonie cu stilul de gradina. In cazul gradinilor Feng Shiu, este bine sa alegem copaci ornamentali si bambus in partea de est. I partea de nord putem combina elementele de piatra si apa pentru un spatiu zen. Pentru sud-est, apa si lemnul trebuie sa predomine, iar pentru nord-est, ghiveci de teracota, bolovani mici, o statueta cu Buddha.

  1. Ingrijiti obiectele decorative

Din cand in cand, stergeti, vopsiti, indepartati petele si alte impuritati de pe obiectele decorative pentru a reda stralucirea lor.

  1. Asigurati securitatea si protectia gradinii

Prin sistemele de iluminare, de alarma, asigurati securitatea decoratiunilor pretioase. O fantana arteziana demontabila sau o statueta, un monument de pret pot fi securizate printr-o iluminare mai puternica.

  1. Inspirati-va din diverse surse

Pentru a decora cat mai original gradina, inspirati-va din surse variate: reviste de specialitate, site-uri pentru amenajari de gradina, sfaturile prietenilor etc.

  1. Creati un centru de interes al gradinii

Creati un centru de interes al gradinii printr-un obiect decorativ sau un grup de decoratiuni cu o anumita semnificatie.

Gradina devine, astfel, o provocare estetica prin modul in care este amenajata, decorata, ingrijita si ne creeaza o stare de bine in fiecare zi, indiferent de anotimp.