PLANTARI MATERIAL DENDROLOGIC


PLANTARI MATERIAL DENDROLOGIC

Este bine de stiut ca activitatile de plantari material dendrologic au un caracter predominant sezonier si fac parte din lucrarile de amenajari peisagistice. Se recomanda ca materialul dendrologic sa fie procurat numai de la pepiniere cunoscute care pot garanta ca puietii oferiti spre vanzare sunt de calitate si prezinta o buna rezistenta biologica la diferiti factori de mediu.

In ultimii ani, o serie de intreprinzatori romani, specialisti si cunoscatori ai silviculturii, arboriculturii si horticulturii au infiintat propriile pepiniere care ofera material dendrologic de calitate si, mai ales, crescut si adaptat la conditiile de clima din Romania.

Cele mai indicate plantari de material dendrologic se executa toamna sau primavara devreme, fie pentru infiintarea unor noi plantatii, fie pentru reamenajarea si completarea fondului vegetal. In cazul arborilor, arbustilor si pomilor fructiferi, se poate opta inca de la inceput pentru plantari material dendrologic in plina dezvoltare, avand anumite caractere de inaltime, circumferinta a trunchiului sau specie.

Material dendrologic

In cazul unor amenajari peisagistice de amploare, actiunile de plantari material dendrologic pot viza decorarea unor aliniamente stradale, parcuri, scuaruri, intersectii etc.
Este indicat ca talia vegetatiei sa fie aleasa in functie de latimea strazii si de inaltimea retelelor aeriene si subterane existente in zona, precum si de vegetatia deja existenta. Alegerea speciilor se va face in urma unei consultatii de specialitate, respectiv de evaluare a biodiversitatii zonei.