Procesul de amenajare al unei gradini, pleaca in primul rand de la dorinta clientului in legatura cu spatiul ce urmeaza a fi amenajat, continua cu proiectarea de catre un inginer, consultarea cu specialistii nostri privind alegerea diferitelor elemente, fie ca este vorba de gazon, pavaj, plante, fantani, iazuri si asa mai departe si lucrarea propriu zisa de amenajari gradini.

Topgradini este o firma de amenajari gradini cu o experienta de peste 15 ani, avand in componenta doctori ingineri, ingineri horticoli si pesisagisti, dar si echipe de muncitori cu experienta peste hotare.

In plus, asa cum noi nu facem rabat la calitate cand vine vorba de utilajele si sculele cu care lucram, asa si materialele pe care vi le punem la dispozitie pentru amenajarea gradini dv., sunt ce cea mai buna calitate de pe piata. Recomandam in procesul de amenajari gradini, numai produse marca Semmelrock, Rain Bird, Grassfarm.i

amenajari-gradini-categ

AMENAJARI Gradini verticale

Conceptul de gradini verticale s-a impus ca solutie cu valente estetice deosebite pentru amenajarile de business sau din domeniul horeca, fiind cunoscut si sub denumirea de pereti vii sau pereti vegetali.

 In ultimii ani, utilizarea de gradini verticale s-a impus si in spatiul public unde reprezinta o integrare a naturii in aceste spatii semi-inchise, dar care beneficiaza de o buna iluminare naturala.

Versatilitatea conceptului de gradini verticale si-a dovedit valoarea si in amenajarea unor mici gradini particulare, unde spatiul este o problema deosebita.

Pentru amenajarea unor gradini verticale vom utiliza plante cu crestere verticala, iar pentru montare sunt necesare sisteme vegetale de crestere, amplasate pe verticala.

Plantele si florile, dar si sistemele vor fi alese in functie de amplasarea la interior sau la exterior a sistemelor de prindere, care sunt prevazute cu echipamente de autoirigare si membrane hidroizolante care asigura protectie contra umezelii, a condensului si a mucegaiului. 

Intregul echipament pentru gradini verticale permite drenarea apei in exces.

Orice tip de amenajare gradini verticale vom alege, putem sa avem siguranta ca vom obtine un efect vizual de exceptie. Plantele si florile cu crestere verticala pot fi imbinate in compozitii coloristice cu aspect de tablou natural.

 Sistemele modulare de plantare permit primenirea plantelor sau inlocuirea unei parti a unei gradini verticale. In functie de optiuni si de amplasare, interioara sau exterioara, in compozitia tabloului vegetal pot sa intre plante decorative dezvoltate, rasaduri sau chiar numai seminte. Amploarea, dimensiunile, respectiv greutatea unei gradini verticale depind de rezistenta materialului din care este construita suprafata verticala.

 

Prin notiunea de acoperisuri verzi sunt definite acele tipuri de acoperis pe care este prevazut, prin proiect, cresterea de vegetatie pentru care nu sunt necesare masuri de intretinere, fiind vorba de plante adaptate unor conditii de mediu extreme.

 Acest tip de acoperisuri verzi se mai numesc si acoperisuri vegetalizate. De obicei, plantele care pot face fata unui asemenea mediu sunt ierburi sau muschi care prefera mediul stancos.

Avantajele ecologice ale proiectelor care prevad acoperirea caselor cu acoperisuri verzi sunt incontestabile. Primul si cel mai important element, este izolatia termica a acoperisului si, in consecinta, climatizarea locuintei va fi mult mai usor de realizat, fiind nevoie de un consum foarte mic de energie. 

Stratul de pamant, principalul element al unui acoperis verde, va fi cel care va asigura echilibrul termic, atat vara, cat si iarna.

Un alt beneficiu al dotarii caselor cu acoperisuri verzi este prelungirea duratei de viata a materialulul din care este realizat acoperisul, prin protejarea acestuia de uzura indusa de razele soarelui, de ploaie, vant sau zapada. In acest caz, stratul de pamant de pe acoperis va actiona ca un material izolator.

 

Avantaje

Aceste multiple avantaje se pot obtine numai prin investitia intr-o buna hidroizolatie a acoperisului pe care apoi va putea fi amplasata gradina. In general, plantele care sunt recomandate pentru acoperisuri verzi au nevoie de un strat variabil de pamant. 

Distingem in acest caz acoperisuri verzi de tip extensiv, cu plante rezistente, care nu necesita ingrijire si au nevoie doar de un strat subtire de pamant. Al doilea tip de acoperisuri verzi sunt cele de tip intensiv care se pot forma numai pe un strat mai gros de pamant, deoarece arata ca o gradina obisnuita. Conditia de baza este existenta unei structuri solide care sa suporte greutatea acoperisului.

Pentru mai multe detalii, consultati echipa TopGradini.

PLANTARI MATERIAL DENDROLOGIC

Este bine de stiut ca activitatile de plantari material dendrologic au un caracter predominant sezonier si fac parte din lucrarile de amenajari peisagistice. 

Se recomanda ca materialul dendrologic sa fie procurat numai de la pepiniere cunoscute care pot garanta ca puietii oferiti spre vanzare sunt de calitate si prezinta o buna rezistenta biologica la diferiti factori de mediu.

In ultimii ani, o serie de intreprinzatori romani, specialisti si cunoscatori ai silviculturii, arboriculturii si horticulturii au infiintat propriile pepiniere care ofera material dendrologic de calitate si, mai ales, crescut si adaptat la conditiile de clima din Romania.

Cele mai indicate plantari de material dendrologic se executa toamna sau primavara devreme, fie pentru infiintarea unor noi plantatii, fie pentru reamenajarea si completarea fondului vegetal. In cazul arborilor, arbustilor si pomilor fructiferi, se poate opta inca de la inceput pentru plantari material dendrologic in plina dezvoltare, avand anumite caractere de inaltime, circumferinta a trunchiului sau specie.

Material dendrologic

In cazul unor amenajari peisagistice de amploare, actiunile de plantari material dendrologic pot viza decorarea unor aliniamente stradale, parcuri, scuaruri, intersectii etc. Este indicat ca talia vegetatiei sa fie aleasa in functie de latimea strazii si de inaltimea retelelor aeriene si subterane existente in zona, precum si de vegetatia deja existenta. Alegerea speciilor se va face in urma unei consultatii de specialitate, respectiv de evaluare a biodiversitatii zonei.

ELEMENTE DECOR GRADINI

In cadrul unui proiect mai amplu de amenajare gradini, integrarea unor elemente decor gradina este un pas care poate face diferenta intre o gradina plina de rafinament si punerea in scena a unui basm cu pitici, fara indrumarea unui regizor.

 Chiar daca ne-am amenajat singuri gradina si nu ne putem permite sfaturile unui peisagist, putem totusi sa retinem cateva linii generale in ce priveste alegerea unor elemente decor pentru micul nostru petic de natura. Iata cateva sugestii:

Facem achizitii de elemente decor pentru gradina fara a ceda impulsului de moment si fara a alege haotic orice suvenir. Sa urmarim sa obtinem un echilibru si o armonie intre stilul mobilierului de gradina si toate celelalte elemente decor.

Ne completam gradina cu elemente decor, avand in minte principiul de baza al bunului gust care spune ca „mai putin, inseamna mai mult”.

elemente-de-decor

Unicitate prin decor

Dotam gradina cu elemente decor care au utilitate si sa investim in obiecte care sunt rezistente fata de factorii de mediu. Sa investim rational si pe termen lung, alegand elemente decor care pot reprezenta o plus valoare in amenajarea gradinii noastre. Sa ne gandim ca orice elemente decor au nevoie de ingrijire periodica la fel ca toate celelalte elemente din gradina noastra. Sa urmam sfatul peisagistilor care ne recomanda alegerea unor elemente decor din piatra, teracota sau lemn tratat.

INSTALATII ILUMINARE GRADINI

Exista o multitudine de solutii tehnice pentru instalatii iluminare gradini, important este ca sistemul ales sa raspunda scopului pentru care este montat.

Pentru aceasta, peisagistul va include de la bun inceput in planul de amenajare si planul instalatiei de iluminare. Acest plan va cuprinde o lista completa a necesarului de consum, precum si o specificatie a materialelor de care este nevoie.

 In mod ideal, cablurile de alimentare cu electricitate ale unei instalatii iluminare gradini ar trebui sa fie montate inca de la inceputul lucrarilor de amenajare peisagistica. Asta pentru a urma planul aleilor sau eventuale alte puncte de interes peisagistic care vor fi iluminate. 

Este recomandabil ca lucrarea pentru montarea unei instalatii iluminare gradini sa se execute in paralel cu cele pentru instalarea sistemului de drenaj si irigatie, pentru optimizarea costurilor.

iluminare-gradini

O buna iluminare a unei gradini poate fi elementul care ii prelungeste utilitatea acesteia si ii confera farmec si pe timpul noptii. Din punct de vedere practic, orice instalatii iluminare gradini trebuie sa ofere un bun ghidaj in interiorul gradinii si sa suporte o exploatare de durata, cu costuri cat mai reduse.
In prezent, exista solutii pentru instalatii iluminare gradini cu un consum foarte mic si cu un grad de luminozitate foarte ridicat. De asemenea, circuitul unei instalatii iluminare gradini poate include dispozitive de programare pentru aprinderea si stingerea instalatiei dupa un program fix, cu comanda de la distanta.

DESCARCA CATALOGUL LIGHT PROlight-pro-catalog